sâmbătă, 22 septembrie 2012

Constructia unui solar/sera... ( 7 ) -arcadele ,stalpii de mijloc...







   Se sudeaza mai intai cap la cap teava ,pentru o arcada cu deschiderea de 6 metri sunt necesari 7,25 metri ,iar pentru o deschidere de 8 metri ( asa cum are , de fapt, solarul din foto ) trebuie sa sudezi teava insumand 9,5 metri .E adevarat ca tevile noi sunt standardizate majoritatea la 6 metri   ,dar poti procura si teava la mana a doua de la foste intreprinderi care taie tevi din cazanele de racire , iar acestea au dimensiuni variabile ,in cazul din foto ,au avut in jur de 5 metri .
   Dupa aceea se indoaie cu ajutorul masinii de roluit , acestea sunt fie verticale ,fie orizontale ,dar asta conteaza mai putin ,important este ca teava trebuie sudata inainte de indoire si taiata la dimensiunea necesara .
    Eu am imprumutat un dispozitiv de indoire ,si-mi pare rau ca nu am facut atunci si niste foto dar era atat de uzat ca mi-a pierit pofta...
  
   Exista si posibilitatea de a fi indoite " la stalp " adica folosind ca puncte de sprijin pentru indoire decupatura din stalpii de curent electric din beton de pe marginea drumului ,arcada fiind astfel formata din segmente de dimensiunile pe care le-am specificat intr-una din planse -  se obtine prin sudare o teava de 7,25 m care se imparte in segmente de  60 de centimetri , vom avea  12 asemena segmente .Prin indoiri succesive ,cu un unghi de aproximativ 171 de grade intre aceste segmente , se obtine arcada necesara .

   Bineînteles trebuie indemanare si o doza buna de curaj....
  
   In privinta diametrului tevii folosite, aceasta depinde de rolele dispozitivului de indoit ,cu cat e mai subtire teava , cu atat merge mai usor ,dar trebuie sa pui si arcadele mai dese daca ai teava subtire si , desigur si deschideri mai mici .La solarul din episodul curent si din ep. 8 ,cel cu folia , distanta dintre arcade este de 1,8 m iar la cel cu deschiderea de 6 metri din ep. 6  , este de 2 metri , (adica conform cu desenul  afisat in postare ,cu deosebirea ca nu are 12 metri lungime ca in plansa , ci 30).

   Peste toate arcadele se sudeaza o coama tot din teava . 




















 ( va urma....episodul 8 )




3 comentarii:

  1. Pentru aerisirea laterală ce înălțime trebuie sa aiba fusta sau poalele solarului ??? Am un solar de 6m lățime cu 30 lungime cu 4m înălțime.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau arcada de 3m inaltime si deschidere la baza 7m.Cum calculez lungimea tevii necesara?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. http://www.anidescoala.ro/educatie/matematica/formule-matematice-geometrie-generala/aria-cercului/

      Ștergere